Als je een huis wilt gaan kopen dan kan de huizenmarkt nogal overweldigend zijn. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken. Je moet bijvoorbeeld nadenken over de plaats waar je wilt gaan wonen, de maximale hypotheek die je kan krijgen, je moet de maximale maandlasten hypotheek berekenen en je moet ontdekken waar je wilt gaan wonen. Maar hoe doe je dit allemaal? Gelukkig kun je met een hypotheekadviseur gemakkelijk de hypotheek berekenen die jij kunt krijgen met bijvoorbeeld je huidige salaris of het salaris van jou en jouw partner samen. 

Wat is een hypotheek?

Als je een huis wilt kopen dan zul je al snel de term hypotheek tegenkomen. Maar wat is een hypotheek nu eigenlijk precies? Een hypotheek is een lening die je bij een bank aan kunt gaan om vervolgens van het geleende geld een huis te kopen. De max hypotheek berekenen geeft je informatie over de maximale hoeveelheid geld die je kunt lenen om te investeren in een huis. Het huis dat je vervolgens koopt is als het ware het onderpand voor de lening. Door maandelijks een bedrag te betalen kun je jouw lening bij de bank op den duur aflossen. Je kunt ook een aflossingsvrije hypotheek berekenen. Aan de hand van een dergelijke berekening kun je bepalen welk bedrag je moet betalen om een aflossingsvrije hypotheek te verkrijgen. 

Een aflossingsvrije hypotheek berekenen kun je samen doen met een bankier. In Nederland kun je, in vergelijking tot andere landen, wel een hypothecaire lening zonder aflossingsschema krijgen. Desalniettemin kiezen de meeste mensen ervoor om een aflossingsschema te integreren in de lening om zo te voorkomen dat de schulden oplopen. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je namelijk enkel maandelijks de rente op de lening en pas op de einddatum van de lening betaal je het gehele geleende bedrag terug. Dit vermindert de maandelijkse kosten maar verhoogt de kosten op de lange termijn. 

Om te ontdekken welk soort hypotheek bij jouw woonplannen past is het belangrijk om een financieel plan te maken. De maandlasten hypotheek berekenen en de maximale hypotheek berekenen zijn belangrijke stappen in het proces.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Nu vraag jij je wellicht af: hoeveel hypotheek kan ik krijgen? De hoogte van je maximale hypotheek is afhankelijk van veel verschillende factoren. Daarom wordt het aangeraden om je hypotheek te berekenen met behulp van een hypotheekadviseur. Er zijn verschillende banken die hypotheekadviseurs aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld een abn hypotheek berekenen, een ing hypotheek berekenen en een rabobank hypotheek berekenen. Door samen met een hypotheekadviseur je maximale hypotheek te berekenen kun je snel ontdekken welk bedrag jij kunt lenen en welk huis je daarmee kunt kopen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

De maximale hypotheek berekenen kan ook online. Voor het hypotheek berekenen kun je een online tool gebruiken die de formule voor de berekening geprogrammeerd heeft. Desalniettemin bieden verschillende banken verschillende grenzen aan voor de maximale hypotheek waardoor het altijd belangrijk is om ook in gesprek te gaan met verschillende adviseurs. De maximale hypotheek berekenen doe je door de woonquote te vermenigvuldigen met het toetsinkomen dat je ontvangt van je werk. Het bedrag dat hieruit volgt deel je vervolgens door 12 om de maandelijkse lasten te berekenen.

Een hypotheek berekenen is niet eenvoudig. Daarom wordt het aangeraden om dit samen met een hypotheekadviseur te doen. Ook is het verstandig om de hypotheken bij verschillende banken te berekenen en te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld een rabobank hypotheek berekenen, een ing hypotheek berekenen en een abn hypotheek berekenen. Vervolgens kun je de berekende hypotheken vergelijken en het antwoord krijgen op de vraag ‘hoeveel hypotheek kan ik krijgen?’. 

Hypotheek oversluiten

Als je een ander huis wilt kopen of een andere baan krijgt dan kan het zijn dat jij jouw hypotheek moet oversluiten. Je zult dan opnieuw de maximale hypotheek berekenen en kijken wat de mogelijkheden zijn voor een aflossingsschema dat past bij je nieuwe situatie. Je zult dus opnieuw de vraag beantwoorden: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Het hypotheek oversluiten berekenen doe je niet alleen als je situatie qua inkomen of wonen verandert. Je kunt deze berekeningen ook uitvoeren om te kijken of je maandlasten omlaag kunnen. Vaak kun je jouw maandlasten laten dalen door je hypotheek over te sluiten naar een andere bank die bijvoorbeeld gunstige voorwaarden voor jouw hypotheeksituatie aanbiedt. Je zult dan aan deze andere bank opnieuw moeten vragen: hoeveel hypotheek kan ik krijgen met de huidige voorwaarden die jullie bieden?

Factoren waarmee je rekening moet houden

Een hypotheek berekenen is een proces waarbij gekeken wordt naar een aantal verschillende factoren. Bij zowel het hypotheek oversluiten berekenen als het maximale hypotheek berekenen kijkt een bank naar jouw inkomen, jouw financiële verplichtingen, de marktwaarde van de woning die jij wilt kopen en de rente waarmee de desbetreffende lening gepaard zal gaan. De financiële verplichten waar ze naar kijken bij het max hypotheek berekenen zijn bijvoorbeeld schulden die je hebt zoals studieschuld of alimentatie. 

 Vraag advies!

Bij het hypotheek berekenen is het belangrijk om je te realiseren dat je niet altijd de maximale hypotheek hoeft te lenen. De maximale hypotheek berekenen geeft je enkel inzicht in wat de mogelijkheden zijn. Bij het hypotheek berekenen is het altijd belangrijk om te kijken wat nodig is en wat je maandelijks wilt betalen voor het huis dat je wellicht wilt kopen. Omdat het een lastige keuze kan zijn die gepaard gaat met veel financiële gevolgen is het belangrijk om altijd advies te vragen bij het hypotheek berekenen.

Bereken alles rondom je hypotheek met deze mortgage calculator(s) Previous post Bereken alles rondom je hypotheek met deze mortgage calculator(s)
Hoe bereken je een jaarinkomen voor de bank Next post Hoe bereken je een jaarinkomen voor de bank