Als je bezig gaat met het kopen van een huis dan zul je al snel de term hypotheek tegenkomen. Maar wat is nou eigenlijk een hypotheek? Wat is de hypotheek die je kunt krijgen? Naast deze vragen zul je wellicht nog veel andere vragen hebben wanneer jij je gaat verdiepen in een hypotheek. Gelukkig kun je eenvoudig je hypotheek berekenen aan de hand van een mortgage calculator. Hoewel je online eenvoudig zelf je hypotheek kan berekenen, is het ook altijd verstandig om samen met een hypotheekadviseur te kijken naar wat de mogelijkheden zijn. Dit komt omdat het per bank verschilt wat je aan hypotheek kan krijgen en omdat het belangrijk is om te praten over de risico’s die gepaard gaan met de hypotheek waar je interesse in hebt.

Wat is een hypotheek?

Voordat jij je hypotheek gaat berekenen met de mortgage calculator netherlands is het belangrijk om te weten wat een hypotheek nu eigenlijk is. Een hypotheek kan gezien worden als een lening die je afsluit bij een bank. Deze lening is enkel bedoeld voor het kopen van een huis. Het geld kan niet gebruikt worden voor andere doeleinden. Als je de lening afsluit moet je uiteraard ook onderpand bieden aan de bank. Het huis dat je aanschaft met behulp van de hypothecaire lening vormt het onderpand voor de lening. Krijg je moeite met het betalen van je hypotheek? Dan kan de bank beslag leggen op je huis of eigendommen. 

Een hypotheek is dus een lening die je bij een bank kan afsluiten om een huis te kopen. Als je deze lening eenmaal hebt afgesloten dan heb je uiteraard de verplichting om het geleende geld terug te betalen. Dit kun je doen door maandelijks een bedrag te betalen aan de bank. Omdat er sprake is van een lening zul je uiteraard ook maandelijks rente moeten betalen voor het geld dat je leent over de tijd. Als je ervoor kiest om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten dan ben je niet verplicht om maandelijks een bedrag van je lening af te betalen. Tot de einddatum van de lening ben je enkel verplicht om met een aflossingsvrije hypotheek maandelijks rente te betalen. Aan het einde van de lening zul je het volledige geleende bedrag terugbetalen.

Om te ontdekken welk soort hypotheek bij jou past is het belangrijk om advies te vragen aan een hypotheekadviseur. Voordat je in gesprek gaat met een hypotheekadviseur kun je alvast wat vooronderzoek doen door zelf je mogelijke hypotheek te berekenen met een mortgage calculator netherlands. 

Hoe bereken je een hypotheek?

Een netherlands mortgage calculator kan jou helpen om je hypotheek te berekenen. Er zijn verschillende banken die online rekenmachines aanbieden waarmee je deze berekeningen kunt uitvoeren. Als je van tevoren zelf een hypotheek berekend kun je alvast een inschatting maken van bijvoorbeeld je maandlasten om hiervoor te sparren met je partner of bekenden. Echter, pas als je echt in gesprek gaat met een hypotheekadviseur ontdek je welke hypotheek zij jou aan kunnen bieden.

Hoe bereken je een hypotheek?

Vaak kijkt een online netherlands mortgage calculator naar het inkomen dat je hebt en of je een partner hebt met wie je samenwoont. Op basis van deze twee gegevens wordt een schatting gemaakt van de hypotheek die je kunt krijgen van een bank. Echter, als je in gesprek gaat met een bank zelf dan zul je ontdekken dat er ook nog andere factoren zijn die een rol spelen op het gebied van de berekeningen rondom de hypotheek. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de waarde van het huis dat je wilt gaan kopen met behulp van de lening.

De berekening die ten grondslag ligt aan de maximale hypotheeklast die je kan dragen is verbonden aan de woonquote en het toetsinkomen. Grofweg bereken je de maximale hypotheek die je kunt krijgen door de woonquote te vermenigvuldigen met het toetsinkomen. Vervolgens wordt deze waarde gedeeld door 12 om de maandelijkse kosten van de hypotheek te berekenen.

De risico van een hypotheek

Als je een hypotheek afsluit met een bank dan gaat dit helaas niet zonder risico’s. Immers, een hypotheek is een enorme lening bij de bank. Het grootste risico van een hypotheek is uiteraard dat er iets gebeurd waardoor je de maandelijkse kosten van de hypotheek niet meer kunt betalen. In dit geval zijn er gelukkig enkele regelingen die je op kunnen vangen, maar de situatie zal niet gemakkelijk zijn. Het onderpand voor je lening is je huis, wat betekent dat bij betalingsproblemen de bank op de lange termijn beslag kan leggen op je huis.

Daarnaast kan het gebeuren dat de waarde van je huis over tijd meer daalt dan verwacht. Op het moment dat jij je huis verkoopt zul je dan niet in staat zijn om je hypotheek volledig af te lossen. Je blijft dan een restschuld overhouden bij de bank die je op de één of andere manier zult moeten afbetalen.

Er zijn dus veel verschillende factoren die risico’s met zich mee kunnen brengen voor de hypotheek die je hebt. Oorzaken voor een dalende waarde van je huis kunnen bijvoorbeeld een grote hoeveelheid schade aan het huis of een kelderende huizenmarkt zijn. Daarnaast kan je betalingsproblemen krijgen doordat je gaat scheiden met je partner, inkomensdaling door ziekte, inkomensdaling door werkeloosheid en nog veel meer andere redenen. Wil je graag meer weten over de risico’s die verbonden zijn aan het afsluiten van een hypotheek? Ga dan in gesprek met een ervaren en betrouwbare hypotheekadviseur.

Finenzo Hypotheken Amstelveen in Amstelveen Previous post Willem Lieberwirth Hypotheken B.V. in Mook
De hoogte van de hypotheek die je kan krijgen met je inkomen berekenen Next post De hoogte van de hypotheek die je kan krijgen met je inkomen berekenen