Als je een hypotheek wilt afsluiten of andere financiële zaken met een bank of externe partij wil regelen dan kan het zijn dat deze bank of externe partij vraagt naar jouw jaarinkomen. Wellicht heb je de term ‘jaarinkomen’ al wel eens voorbij zien komen. Deze term staat namelijk ook op je loonstrookje genoemd. Evenals je uurloon en andere aspecten kent je jaarinkomen ook twee vormen. Je kunt spreken van een bruto jaarinkomen en een netto jaarinkomen. Je jaarinkomen berekenen kan vrij eenvoudig zijn. Echter, in een jaar kunnen verschillende factoren ervoor zorgen dat je jaarinkomen aan het eind van het jaar niet overeenkomt met het jaarinkomen dat je aan het begin van het jaar hebt berekend. Zo kun je bijvoorbeeld meer gaan verdienen of kan je maandelijkse inkomen gedurende het jaar stagneren vanwege diverse oorzaken.

Wat is een jaarinkomen?

Zoals eerder genoemd heb je de term ‘jaarinkomen’ wellicht al wel eens voorbij zien komen op je loonstrook. Zoals de term al verklapt heeft het jaarinkomen betrekking op het inkomen per jaar. Het jaarinkomen heb je nodig voor bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek of het aanvragen van verschillende toeslagen. Het bruto jaarinkomen berekenen en het netto jaarinkomen berekenen is eenvoudig als je een vast baan hebt en in loondienst bent. Als je werkt als zzp’er of niet in loondienst bent dan is het ook mogelijk om een jaarinkomen te berekenen. Echter, deze berekeningen lopen net iets anders dan de berekenen van een werknemer in loondienst.

Wat is het netto jaarinkomen?

Het jaarinkomen is dus de hoeveelheid geld die jij verdient in een jaar. Een onderdeel van het jaarinkomen is het netto jaarinkomen. Het netto jaarinkomen berekenen is eenvoudig. Je kunt dit namelijk doen door te kijken hoeveel geld je maandelijks op je rekening ontvangt van je werkgever. Van dit bedrag is de belasting namelijk al afgehaald. Dit betekent dat het geld dat je maandelijks op de bank gestort krijgt je netto-inkomen is. Als je dit bedrag vervolgens keer twaalf doet en eventueel de netto verdiensten van de dertiende maand die je krijgt hierbij optelt dan heb jij eenvoudig jouw netto jaarinkomen berekend.

Wat is het bruto jaarinkomen?

Het bruto jaarinkomen kun je niet berekenen aan de hand van het inkomen dat je op je bankrekening ontvangt. Voor het bruto-inkomen zul je moeten kijken naar het bedrag dat genoemd staat in je contract of dat genoemd staat op je salarisstrook. Het bruto-inkomen is namelijk het inkomen waar de belasting nog niet van afgetrokken is. Als je weet hoeveel je bruto verdient per maand, dan kun je evenals voor het netto jaarinkomen dit maandsalaris keer twaalf doen en eventueel het brutobedrag dat je als dertiende maand ontvangt hierbij optellen.

Wat is het bruto jaarinkomen?

Bruto jaarinkomen als zzp’er

Als zzp’er ben je niet in loondienst bij een bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat je maandelijks geen stabiel of vaststaand inkomen hebt. Als gevolg hiervan is het lastiger om het bruto jaarinkomen te berekenen. Bruto jaarinkomen berekenen zzp is wel belangrijk als je toeslagen wilt aanvragen of bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten.

Maar hoe bereken je dan het bruto jaarinkomen zzp? Het bruto jaarinkomen van een zzp’er is ook het inkomen dat je zzp’er per jaar verdient zonder dat hier belasting afgetrokken is. Als zzp’er kun je het bruto jaarinkomen uitrekenen op basis van de omzet die je maakt met je bedrijf. Van deze omzet zijn de zakelijke kosten afgetrokken en deze omzet is zonder btw. Als je deze berekeningen per maand of aan het einde van het jaar uitvoert dan kun je als zzp’er je jaarinkomen berekenen.

Online bruto en netto jaarinkomen berekenen

Online zijn verschillende websites te vinden die jou kunnen helpen met het berekenen van je jaarinkomen wanneer je dit zelf een lastige taak vindt. Je bruto jaarinkomen berekenen belastingdienst is nodig wanneer je toeslagen wilt aanvragen bij de belastingdienst. Je bruto jaarinkomen berekenen belastingdienst is ook nodig wanneer je als zzp’er belastingaangifte wilt gaan doen. Bij belastingaangifte neem je het jaarinkomen mee bij de berekeningen bij de belastingdienst in box 1.

Als je gebruik gaat maken van een online calculator is het altijd belangrijk om te onderzoeken dat deze de juiste variabelen meeneemt in de berekening. Als je zzp’er bent dan zul je op zoek gaan naar een calculator die berekenen kan uitvoeren voor deze situatie. Vind je het lastig om gebruik te maken van een online calculator? Dan kun je ook een boekhouder vragen of deze samen met jou wil kijken naar je inkomen. Een boekhouder kan je daarnaast ook helpen met het berekenen van je jaarinkomen en het invullen van bijvoorbeeld de jaarlijkse of periodieke belastingaangifte.

Factoren die je jaarinkomen beïnvloeden

Het jaarinkomen is dus het inkomen dat jij per jaar verdient. Uiteraard weet je pas aan het einde van het jaar hoeveel je jaarinkomen precies was. Immers, dat je maandelijks een bepaald bedrag verdiend vormt niet altijd een garantie voor de hoogte van je jaarinkomen. Dit komt omdat er verschillende factoren zijn die je jaarinkomen kunnen beïnvloeden. Als je je baan kwijtraakt dan zal dit bijvoorbeeld je jaarinkomen beïnvloeden, maar ook als je langdurig ziek wordt en minder gaat werken dan beïnvloedt dit je jaarinkomen. Het kan ook zo zijn dat je meer gaat werken of meer gaat verdienen, wat vervolgens je jaarinkomen beïnvloedt. Omdat er zoveel factoren zijn die je jaarinkomen beïnvloeden is het altijd verstandig om berekeningen die voorspellend zijn met een korrel zout te nemen. 

De hoogte van de hypotheek die je kan krijgen met je inkomen berekenen Previous post De hoogte van de hypotheek die je kan krijgen met je inkomen berekenen
Duo Holding B.V. in Velddriel Next post Schilder J. in Middelie